polii celulei solare fotovoltaice

Masurare celule solare fotovoltaice


Bun găsit. Astăzi o să vă vorbesc despre cum se poate masura o celula fotovoltaică.

Astfel,in cazul in care vreti să cumpărați celule solare fotovoltaice să știți cum se măsoară, ce pierderi de curent aveți etc.

polii celulei solare fotovoltaice

După cum bine putem vedea si din imaginea atașată,celulele fotovoltaice au polul pozitiv pe spatele celulei, adică pe partea unde nu bate soarele(cea albă),iar polul negativ pe fața celulei fotovoltaice. Deci pentru a face măsurătoarea corect, trebuie să țineți celula într-o mână, cu polul pozitiv al aparatului de măsură(firul roșu) pe spatele fotocelulei, iar cu cealaltă mâna puneți polul negativ al aparatului de măsură(firul negru) pe fața celulei fotovoltaice. Astfel dacă aveți lumină destulă vei putea masura intre 0.1 și 0.5 Volți, in funcție de lumina care o aveti.

Dacă celula fotovoltaică este într-o stare bună și aveți destulă lumină,o sa puteți observa chiar și mai mult de 0.5 Volți pe o celulă. Deci astfel puteți cumpăra bucăți de celule și le puteti masura pentru a face un calcul total în caz că doriți să faceți un mic panou pentru încărcarea telefonului în drumeții, spre exemplu. Atenție însă, in astfel de cazuri e bine de măsurat panoul intreg când soarele este cel mai intens și vă recomand sa folosiți un regulator pentru așa ceva și să calculați și caderea de tensiune. Altfel riscați să vă ardeți deviceul. Dar despre acest proiect voi vorbi mai detaliat în cadrul unui alt articol. Însă până atunci vă pun la dispoziție un mic filmuleț în care puteți vedea cum se prezintă niște celule fotovoltaice de grad B(adică cu defecte), și cum se măsoară.

Sper ca v-a placut si sunteti interesat de acest subiect.Daca aveti neclaritati,vreti sa comentati ceva sau aveti nevoie de ajutor ori aveti de pus o intrebare,va astept cu comentarii si va voi raspunde in cel mai scurt timp.

 

Va multumesc pentru timpul acordat.

 


Leave A Response

* Denotes Required Field