Fotocelule grad B

Optiune de sistem solar cu componente foarte ieftine DIY


Bun gasit din nou.Va prezint acum o idee de-a mea si asa poate va inspirati si voi in realizarea unui sistem solar relativ ieftin.

Dupa modul in care sunt puse in vanzare pe anumite site-uri de profil,putem deosebi doua tipuri de celule:

 1. Celule de grad A-sunt celule fotovoltaice intregi,care nu prezinta ciupituri ori rupturi
 2. Celule de grad B-sunt celulele fotovoltaice crapate,sparte,ciobite care rezulta din proasta manipulare in realizarea panourilor solare din fabrica

Ca sa ies foarte ieftin ma gandesc sa folosesc celule grad B.Pentru a nu fi aruncate celulele,ele sunt puse in vanzare la preturi mai mici decat ar fi costat intregi.Bineinteles ca nu vor mai scoate atata tensiune dar nici putere fata de cele de grad A.tensiunea si amperajul scad direct proportional cu suprafata care lipseste din fiecare celula.Cu toate acestea pretul este la jumatate fata de cele intregi.

Dupa indelungi cautari am gasit niste celule foarte avantajoase ca pret.Ele au mai putin de 10% din suprafata lor lipsa,deci pretul lor este foarte bun(la jumatate fata de cele de grad A).Deci raportul pret-calitate este foarte satisfacator pentru mine.

Fotocelule grad B

Fotocelule grad B

Iata asa arata acele celule pe care le-am gasit eu.Dupa cum se vede sunt foarte putin ciupite.Deci voi avea o pierdere de curent pe fiecare celula foarte mica.Dupa specificatiile vanzatorului aceste celule au o scot 8 Amperi si 4,1 wati cand sunt intregi.Dupa cum arata acum as putea sa scot undeva pe la 7-7,5 A si 3,5-3,8 W.E destul de bine mai ales ca 40 de celule costa 38 de lire ~ 190 RON.Deci va iesi un panou solar foarte ieftin.

Pentru cresterea tensiunii de la 12V voi folosi un UPS.Ma gandesc ca sunt mai multi care au prin casa un ups si asa veti reduce costurile cu mult.Eu ma gandesc sa atasez la acel UPS o baterie auto(pentru inceput).

Regulatorul de tensiune de 10 A,l-am cumparat deja si e pe drum.A costat pana in 40 RON.

Cand voi pune in functiune acest proiect,voi reveni cu masuratori.

Sper ca sunteti interesati de acest subiect si va astept sa veniti cu comentarii sugestii si de ce nu cu critici.Daca aveti intrebari va voi raspunde in cel mai scurt timp cu putiinta.


8 Comments

 • Bogdan.

  Reply Reply 04/07/2013

  Cu celulele astea craspate cred ca ai o problema la care nu te astepti. In locul unde sunt fisurate, acestea se vor crapa mai departe, urmand linia de cristalizare a ingotului initial. Cu alte cuvinte, dupa cateva cicluri de dilatare, ai sa le vezi cum se …injumatatesc.
  Vorbesc din experienta.

  • lucas

   Reply Reply 14/07/2013

   Cred ca vorbesti despre fotocelulele monocristaline fiindca ele sunt facute dintr-o bucata (taiate direct din lingoul de siliciu) si e firesc ca odata crapate ele sa continue fisura pana ce ajunge la celalalt capat,ca si parbrizul unei masini care a inceput sa se fisureze.Chiar si asa,tehnologia s-a mai schimbat si celulele facute recent nu mai sunt chiar atat de sensibile.

 • laurentiu

  Reply Reply 14/07/2013

  sunt extrem de interesat de acest proiect vad ca este foarte ieftin
  m-ar intresa daca pot concepe panoul mai mare decat 9×4=36 celule
  conditia suficienta cred ca este ca celula sa aiba 0,5 volti
  vad ca ai utilizat celule 152x152mm adica 6×6 se pot utiliza si celule 3×6 ca dimensiune
  spune mi se modifica rezultztul obtinut?
  sper sa mi dai un raspuns si poate discutam detailat despre acest proiect
  multumesc anticipat

  • lucas

   Reply Reply 14/07/2013

   Sigur ca poti face un panou cu mai multe celule pe el dar va fi cam mare.Pentru un panou mai mare ai 2 variante:
   -ori legi celulele pe el astfel incat sa i-ti scoata 12V(ca si cum ai avea 2 panouri in unul,deci dublat ca nr de celule fata de unul normal)
   -ori faci un panou pentru o instalatie de 24V
   Normal se pun 36 de celule pentru a scoate 18V cand este soarele 100% pe acel panou,dar si pentru a obtine cat de cat curent cand nu prea este soare.
   Indiferent de dimensiune orice celula scoate 0,5V,iar daca se folosesc celule mai mici normal ca va scadea si puterea lor.Nu vor mai scoate 8Amperi pe celula ci 4 3 2 Amperi,depinde de puterea celulei.

 • lau

  Reply Reply 20/12/2013

  cel mai ieftin se pot cumpara din china intra pe http://www.alibaba.com , in china gasesti celule sau panouri gata facute la preturi ff mici

 • kosty

  Reply Reply 06/01/2014

  Eu am 3 panouri construite si sunt multumit de ele .
  As dori totusi sa dai detalii si mie despre cum ai reusit stoparea oxidarii traseelor benzilor de legatura dintre celule. La ultimul panou am izolat traseele in sandwich de sticla de 5 mm cu silicon .Nu le-am verificat fiindca trebuie sa ma urc pe acoperisul casei unde sunt amplasate. La primele doua le-am izolat pe margine cu acelasi silicon universal transparent si am vazut ca traseele s-au inegrit. Voi verifica ultimul panou sa vad cum se comporta izolatia traseelor.
  Poti te rog sa ma ajuti contactindu-ma si la adresa de email de pe blogul ,,Aproape totul despre panouri solare si eoliene”.
  Multumesc cu stima Kosty.

  • lucas

   Reply Reply 06/01/2014

   Eu am achizitionat celulele fotovoltaice putin ciobite pentru un panou de teste pentru a vedea cum se comporta asa ca nu am luat nici o masura impotriva oxidarii.Totusi poti incerca produse ce se folosesc in electronica sau ceva gen lac de unghii.

 • kosty

  Reply Reply 10/01/2014

  Iti multumeesc.

Leave A Response

* Denotes Required Field