Modul încărcare device-uri

Panou solar pentru încărcarea device-urilor


Bun găsit. Am vorbit intr-un post anterior despre celule solare fotovoltaice și modul cum se măsoare ele, şi tot atunci am vorbit despre un panou solar fotovoltaic destinat încărcării unor de device-uri precum o tabletă sau telefon mobil.

Deja să presupunem că știm cum se realizează un panou fotovoltaic normal dar în acest caz,având
nevoie de foarte puțin curent pentru a putea încărca un astfel de dispozitiv, putem utiliza bucăți de celule fotovoltaice sau mai bine zis celule sparte. Astfel se poate realiza un panou solar ieftin de mici dimensiuni pe care sa il transportăm în excursii, drumeții etc.
In funcție de necesitățile fiecaruia, îl putem face de diferite dimensiuni, diferite forme, pliabil etc. Putem chiar realiza mai multe module pe care să le cuplăm la fața locului intre ele, pentru a nu fi greu de transportat din punct de vedere al dimensiunii.
Dar cam cât trebuie să scoată un astfel de panou fotovoltaic? Asta depinde de modulul de încărcare pe care doriți să îl folosiți. Eu vă pot da un exemplu cum să construiți un astfel de modul, simplu si fără să știți prea multă electronică.
Montajul îl puteți realiza cu ajutorul unui regulator(mosfet) care are nevoie de 7-15 Volți, un condesator pentru siguranța telefonului și o mufă mamă USB.

Modul încărcare device-uri

In poză montajul este făcut pentru a funcționa cu baterii de 9Volți dar în locul bateriilor puteți pune panoul fotovoltaic care să scoată intre 7 și 13 Volți.

Pentru a vedea cum arată un astfel de mosfet, vă atașez o imagine pentru a va face o idee.

mosfet

Și încă o variantă ar fi aceea de a pune un acumulator de 9 Volți și să legați panoul solar la el, astfel aveți și un pic de energie de rezervă pe timpul nopții, de exemplu.
Plecând de la această idee, se pot realiza diferite montaje pentru a încărca un power bank, mai multe baterii etc. Dacă sunteți interesați, mai pot veni cu astfel de idei pe marginea subiectului.

Sper ca v-a placut si sunteti interesat de acest subiect.Daca aveti neclaritati,vreti sa comentati ceva sau aveti nevoie de ajutor ori aveti de pus o intrebare,va astept cu comentarii si va voi raspunde in cel mai scurt timp.

Va multumesc pentru timpul acordat.


2 Comments

 • Diana

  Reply Reply 14/01/2015

  Buna seara,vreau sa fac un proiect in care as vrea sa adaptez unei haine niste panouri voltaice(pe care le as aplica ca niste accesorii) iar prin captuseala restul sistemului care sa imi incarce divice ul
  Credeti ca ar fi posibil? ati putea sa imi lasati un mail pt a discuta mai multe detalii?

  • lucas

   Reply Reply 01/02/2015

   Orice este posibil cu ajutorul celulelor fotovoltaice dar totul depinde de cat de repede vrei sa incarci acel device. Pentru ca daca nu sunt orientate catre soare,vei pierde din puterea lor plus faptul ca numarul celulelor atasate acelei haine influenteaza si el puterea curentului de care ai nevoie.
   Este un proiect indraznet dar nu imposibil.Astept un mesaj pe rubrica „Date de contact”.Succes in continuare.

Leave A Response

* Denotes Required Field