Panouri solare, lamurire consumatori si necesar


Bun gasit tuturor.Mai multe persoane au cerut detalii despre cate panouri solare fotovoltaice sunt necesare pentru a face fata unei anumite suprafete locuibile.

Pentru a lamuri aceste detalii, mai jon am enumerat cateva exemple de consumatori.

Ca sa stim de cate panouri solare sau alte componente avem nevoie intr-o instalatie de panouri fotovoltaice,trebuie sa tinem cont de niste detalii foarte importante.

In primul rand calculul il facem dupa tipurile de consumatori.

Cat consuma un bec de 100w

Luam ca exemplu un bec de 100w. In timpul cat el lumineaza consuma 100 w intr-o ora, iar pentru a-l aprinde nu necesita mai multa energie decat ar consuma el.Deci stim ca el consuma 100w intr-o ora iar noi ca sa aflam consumul lui intr-o zi,trebuie sa adunam numarul de ore de functionare din acea zi cu cati wati consuma/ora si ne da exact cati wati a consumat el intr-o zi.

De exemplu daca el functioneaza 5 ore pe zi,atunci avem 500 de wati consumati pe zi. Formula este simpla:    ore de functionare + puterea = numarul de wati total consumati

H+P=W          5+100=500w

Mai departe trebuie sa facem astfel calculul pentru toti consumatorii din casa,dar trebuie sa mai cunoastem si alte detalii.

Pana acum este simplu,sper.

Alte detalii despre consumatori pe care trebuie sa le stii

In cazul unui bec este simplu de calculat consumul lui.

 • Cand este aprins consuma atat cat scrie ca are puterea lui.
 • Nu trebuie tensiune mare la aprindere
 • Nu consuma cand este stins

Ca in cazul unui bec mai sunt si alti consumatori ce functioneaza identic. Astfel le putem calcula usor consumul mediu pe zi.

Calculul consumatorilor cu motor

Hai sa luam ca exemplu un frigider. Sa zicem ca are un consum de 150w pe ora. (Ca asa scrie pe eticheta lui)

Dupa cum bine stim un frigider are un motor care pune in miscare agentul de racire. Un motor electric necesita o putere mult mai mare decat cea de functionare ,atunci cand porneste.

In general la pornire motorul acelui frigider cere o putere de pana la 10 ori mai mare decat regimul lui de lucru.Deci pentru a porni acel motor,trebuie sa avem un invertor de tensiune care sa suporte pentru scurt timp (2-5 secunde) cel putin 1500 watt.

Atentie!!! Motoarele electrice, in general, functioneaza cu sinus pur. Un curent electric cu sinus modificat va distruge motorul frigiderului.

Astfel, daca mai aveti prin gospodarie lazi frigorifice,motoare, etc …trebuie avut in vedere curentul care il consuma in functionare, cat si curentul consumat pentru pornirea lor.

In cazul in care ai o lada frigorifica si un frigider in gospodarie, cum facem calculul?(exemplu)

Ideal ar fi sa faci calculul la puterea de pornire atat a frigiderului cat si a lazii frigorifice.Dar in felul acesta vom observa ca iti iese o suma foarte mare a numarului de wati.

Frigiderul cere la pornire 1500 wati iar lada frigorifica vre-o 2500 wati=4000 wati. In total sunt necesari 4000 watti. Un invertor de tensiune de 4000W costa foarte scump.  Asta e necesar doar daca ele pornesc amandoua in acelasi timp,dar in practica nu-i chiar asa,dar…nu se stie niciodata.

Daar… tu ai nevoie de un invertor de tensiune care sa suporte varfuri de tensiune 4-5 secunde.

Consumatorii pe timp de noapte

Acum stii de cati wati avem nevoie. Haideti sa vedem inca niste detalii.Trebuie sa mai stim si cat timp vor functiona consumatorii noaptea. Adica cati wati se consuma noaptea.In functie de aceasta ne alegem acumulatorul sau mai multi ,dupa caz.

Exista o relatie strans legata de aceste aspecte: watii consumati in timpul zilei si cei din timpul noptii pentru alegerea componentelor.De exemplu daca consumam numai ziua,atunci avem nevoie de panouri solare si de acumulatori mai putini iar daca consumam mult si noaptea o sa fie nevoie de o capacitate de stocare a curentului mai mare in acumulatori.

Astfel ,dupa ce aflam cati wati consumam pe zi,vedem care consumatori ii tinem conectati in continuare la reteaua electrica existenta si care ii racordam la sistemul de  panouri fotovoltaice.

Acum aceste lucruri fiind intelese poti trece la calculul elementelor care compun sistemul in sine de panouri solare fotovoltaice.

 

Sper ca v-a placut si sunteti interesat de acest subiect.Daca aveti neclaritati,vreti sa comentati ceva sau aveti nevoie de ajutor ori aveti de pus o intrebare,va astept cu comentarii si va voi raspunde in cel mai scurt timp.

Va multumesc pentru timpul acordat.


4 Comments

 • roman

  Reply Reply 22/01/2015

  Salut,nustiu daca pun intrebarea corect dar sper sa ma intelegeti,Am un Invertor de 5000 wati,spunetimi va rog de citi wati,sau de citi amperi este nevoie,ca sa se porneasca si sa functioneze,Sper ca intrebarea este Clara.

  • lucas

   Reply Reply 01/02/2015

   Depinde la cati Volti functioneaza pe circuitul de intrare (12V 24V etc). De obicei este scris pe specificatiile lui la Input Voltage.Tot acolo gasesti si de la cati Amperi functioneaza Input Ah. Totul tine de ceea ce vrei sa alimentezi si cat sa tina sursa de la care alimentezi. De exemplu: daca alimentezi invertorul de la o baterie de scuter de 8 Ah si ii atasezi un bec de 220v de 100W,bateria va tine mai putin decat daca ai alimenta invertorul de la o baterie auto de 50-75-100 Ah. Sper ca ai inteles ideea. 😉

   • Roman

    Reply Reply 19/04/2015

    Salut,iti Multumesc de raspuns,am primit un raspuns Solid ,Dar mai am o Intrebare,Eu nu prea ma pricep in Electricitate,(eu pe timp de Vara de la ora 08.00-19.00,vreau sa alimentez un Frigider de 5000 wati,,,fami te rog o Schema cu ajutorul la panouri solare,bateri,invertor,ca sa pot obtine Energie Electrica,,,dar te Rog sa fie cit mai putine panouri solare,si bateri mai putine,,Pretul cit ma va costa nu Conteaza.Eu as pune un Generator Diesel sau benzina,dar problema este ca Face Zgomot ,eu vreau sa fie Liniste.

    Sau fa vreo schema cu Ajutorul unui Generator cu Magneti Permaneti
    Iti Multumesc,
    Anticipat

 • Andre

  Reply Reply 22/10/2018

  Salut, ma poti ajuta cu ceva?As dori sa incerc sa alimentez 1 bec si sa imi incarc telefonul folosind lumina solara, este ca un test pe care il fac de inceput, imi poti spune exact de ce am nevoie pentru a incepe, pe net chiar nu se gasesc multe intstructiuni.Multumesc!

Leave A Response

* Denotes Required Field