Regulatorul de incarcare(Modul de incarcare)


Salutare.Am vorbit intr-o alta postare despre ce ar trebui sa stim despre celulele fotovoltaice,si vedeam acolo modul in care functioneaza,cum se construiesc,din ce materiale se fac astfel de celule dar si cate celule fotovoltaice sunt necesare obtinerii unui panou solar.Acum o sa vedem cum functioneaza un regulator de incarcare.

Am vazut ca sunt necesare 36 de celule pentru a face un panou solar care sa scoata o tensiune de 18V ,dar aceasta tensiune poate varia in functie de cantitatea de lumina ce cade pe panoul fotovoltaic.Pentru a stabiliza aceste valori,este necesar ca in circuitul nostru sa introducem un regulator de incarcare,care stie cum sa i-si faca treaba ca sa incarce un acumulator de 12V intr-un mod cat mai corect.

regulator de incarcare, modul de incarcare

REGULATOR DE INCARCARE

Acest regulator de incarcare sau modul de incarcare pentru instalatiile fotovoltaice,regleaza atat tensiunea cat si amperajul de incarcare a unei baterii in functie de cat este bateria de descarcata.Atunci cand bateria este descarcata,regulatorul lasa sa treaca mai mult curent catre aceasta pentru a se putea incarca ~14V.Cand bateria este incarcata atunci regulatorul taie curentul care intra in baterie.

Dar un regulator de acest gen nu numai ca regleaza curentul de incarcare,dar se mai poate lega la el si anumite dispozitive care functioneaza la 12V.Schema de legare este aproximativ simpla si este atasata in brosura ce insoteste produsul cand il cumparati dar de multe ori o gasiti inscrisa si pe regulator,cum este de exemplul in poza de mai sus.

Nu toate regulatoarele sunt la fel.Ele se diferentiaza dupa curentul de incarcare(adica la cati amperi(A) face fata).Astfel ele pot fi de 10A,20A,30A acestea fiind cele mai uzuale.Deci regulatorul de incarcare il cumparati in functie de necesitatile dumneavoastra,adica in functie de cate panouri aveti(sau vreti sa va luati sau sa va faceti singur),ce amperaj are bateria sau grupul de baterii,consumatorii dumneavoastra si de ce nu si de randamentul care doriti sa il obtineti.

In timpul incarcarii se pierde o cantitate de curent si aici intra in joc calitatea si producatorul acestor incarcatoare.In functie de cati bani dati,aveti si calitate.Daca vreti ceva calitativ,nu ar trebui sa cumparati chinezisme,deoarece nu stiti niciodata daca produsul va fi bun sau nu,si asta se reflecta in modul in care va incarca bateria,cat curent se va pierde atunci cat o incarca,timpul de incarcare si nu in ultimul rand viata bateriei.

Pentru ca daca un regulator de incarcare nu stie cat curent sa bage in baterie si cand sa opreasca incarcarea,durata ei de viata scade foarte repede.Dar despre baterie sau grupurile de baterii vom discuta alta data.

Sper ca va intereseaza subiectul si ca il urmariti cu atentie.Daca aveti alte pareri,idei pro sau contra,sau vreti sa intrebati ceva,va astept oricand cu placere.Va voi raspunde cat mai repede cu putinta.


6 Comments

 • Puiu

  Reply Reply 29/07/2016

  Un regulator de încărcare pentru o turbină eoliană?

 • Alexandru

  Reply Reply 14/01/2017

  Salutare,
  exista posibilitatea sa platim scump si un Regulator de proasta calitate,
  cum stim daca un Regulator este de calitate?
  Din pacate piata este plina de chinezarisme…..chiar si pe aparatele de Firma gasim inschriptia „Made in China”.
  Acum am un Regulator care a functionat cateva luni ,mai nou se opreste can vrea e.
  Imi recomandati un Regulator anume? Panoul este de 50 W ,doua lampi LED de 8 W si o baterie de 60 Ah.

  Multumirii!!!!

  • lucas

   Reply Reply 16/01/2017

   Salut Alexandru,

   Ai dreptate in ceea ce ai afirmat cu pretul mare pentru un produs de slaba calitate.
   Pentru a ne feri de asemenea probleme cel mai bine este sa cumparam produse din locuri unde au si garantie pentru ele.

   Pentru consumul tau este suficient un regulator de 10A. Cu cele de 5A se va incarca greu bateria si la pret sunt cam in aceeasi zona.

   Poti intra aici si alege ce doresti. Au si garantie iar in caz de probleme vei fi acoperit.

   Succes in continuare.

 • florin

  Reply Reply 08/08/2017

  bunaziua! 1)nu stiu ce fel de regulator de incarcare sa aleg. ma refer la amperaj. e in functie de panou sau de baterie? 2)pot sa folosesc o baterie auto, in locul celei solare? VA MULTUMESC

  • lucas

   Reply Reply 08/08/2017

   Puterea regulatorului se alege în funcție de puterea bateriei cât și a panoului

 • ENESCU CRISTIAN

  Reply Reply 30/07/2018

  Buna ziua
  Am un panou solar de 50w si un regulator PWM de 10A.Cand incarca amperajul oscileaza intre 0,02A si 0,4A .E normal ?

  Multumesc

Leave A Response

* Denotes Required Field