Panou-solar-test

Sistem panou solar ieftin: cum sa il construiesti II


Sistem panou solar ieftin: cum sa il construiesti II

 

Dupa ce am achizitionat toate componentele precizate in prima parte, putem trece la ansamblarea lor.

 

 1. Lipirea celulelor fotovoltaice intre ele

 

Dupã ce ati planificat aranjarea fizicã a celulelor solare pe placa, puteti începe lipirea celulelor solare intre ele.

 

Vom incepe cu primul sir in care unim celulele în serie. Respectand aceastã regulã de bazã(vom face la fel ca si cum am inseria mai multe baterii intr-o lanterna) polul pozitiv va trebuie sã fie lipit la polul negativ al celulei urmãtoare. Se face aceasta inseriere pentru a ajunge la o tensiune de 12 sau 24 de volti. Atentie sa nu inseriati prea multe celule solare cã pe mãsurã ce creste numarul lor va creste si voltajul ceea ce va duce la intrarea în zona de tensiuni periculoase.

Indiferent cate celule adaugi puterea rãmâne acelasi. Ai nevoie doar de un minim de 12 volti iar pentru a ridica tensiunea la cat ai tu nevoie, un invertor de 12V care generarea de 110 / 220V AC este suficient.

 

Acum amplasati sirurile de celule solare unele langa altele si lipiti terminalele primului sir de celule cu terminalele din cel de al doilea sir de celule solare.

Înainte de a bloca toate celulele in locul potrivit, asigurati-vã sa faceti gãuri pentru cablurile de legatura ale panoului solar.

Lipeste apoi celulele solare de placa cu grijã.

 

 1. Ai terminat de facut panoul solar!

 

 

Ai fãcut primul panou solar functional, iar acum îl puteti lua afarã pentru a vedea ce curent genereaza. Trebuie în primul rând sa ii masurati tensiunea, iar apoi amperajul scurt-circuit. Asigura-te ca ampermetrul tau are putere nominala pe care o au celulele solare „(108W la 12V inseamna 9 Amperi).

 

Panou-solar-test

Panou-solar-test

 

Acum, partea cea mai grea, care necesitã îngrijire sporitã si seriozitate în calitatea muncii depuse, este conectarea panoul la un pachet de baterii si apoi la un invertor. Puteti utiliza un UPS de calculator (Uninterruptible Power Source) dar,pentru toata casa va trebui mai multã putere. Cu toate acestea, bateriile nu trebuie sã fie noi, iar acestea pot fi de tip plumb-acid, dar este recomandabil ca ar trebui sã cumperi baterii special create pentru asa ceva si care au un ciclu profund de descarcare, deoarece acumulatori auto poate face fatã numai cu sarcini mari pentru un timp scurt, iar dacã sunt descarcate accidental sub un anumit prag, le putem pierde pentru totdeauna.

 

Desigur, existã o multime de secrete care le veti gãsi doar prin practica, dar ideea generalã este cã un astfel de sistem este ieftin si pentru 200 de wati de putere va avea nevoie de celule solare în valoare de aproximativ 200 de dolari.

Daca cumperi un invertor de pe eBay, sau chiar mai bine un UPS folosit, nu vei trece peste 500 dolari pentru întregul sistem. Dacã doriti sa alimentati cu adevãrat întreaga casã, veti avea nevoie de mai multe panouri, baterii si un invertor mai mare.

Mai departe ai putea încerca construirea unei turbine eoliene care va completa nevoile dvs. de putere pe timp de noapte.

 

Stiu cã sunã dur, si stiu cã te vei gandi mult pana a începe, la fel ca si cu toate lucrurile pe care le face pentru prima datã, dar dupã ce începi vei vedea cã nu e asa mare lucru. Si nu trebuie sã plãtesti 10.000 dolari pentru un sistem de panouri solare pe care il poti face cu propria ta mânã, si mult mai ieftin.

 

Cum ti se pare? Suna bine?


5 Comments

 • mihai

  Reply Reply 07/05/2015

  Salut!
  Cum pot folosi un UPS pentru panouri? Care ar fi principiul?

  • lucas

   Reply Reply 06/06/2015

   Principiul este simplu, un ups are o baterie care in momentul cand nu mai este curent de la retea atunci ia curentul din baterie 12V si il transforma in 220v. Tu in loc sa il bagi in priza la alimentarea de la retea, poti incarca bateria de la un panou solar si UPS-ul isi face treaba doar de pe baterie. 😉

 • Marina

  Reply Reply 05/06/2015

  Buna ziua,
  Baiatul meu a facut un panou solar dar nu incarca deloc bateria, ba dimpotriva o descarca.
  Care sa fie cauza?
  Marina

  • lucas

   Reply Reply 06/06/2015

   Buna ziua.

   Sunt multe cauze dar mai intai trebuie sa imi spuneti dupa acel panou ce alte componente a mai pus? Pe acel panou trebuie pusa o dioda pentru a nu descarca bateria pe timp de noapte. Deci e posibil sa nu fi pus acea dioda.

 • ArtyRo

  Reply Reply 08/09/2015

  Buna. Intrebarea e ce pot alimenta de la o suprafata de 150x250cm. Daca am calculat corect e 160 celule de 15x15cm

Leave A Response

* Denotes Required Field